Problem z OC i windykacją

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sevi
    Ambiente
    • 2012
    • 123

Zamieszczone przez niedziela67
    bo już sie czepiają że muszą więcej bulić
    nic nie powie, jesli hak jest w dowodzie i ważne sa badania

oni zawsze się czepiają :wink:
  • klekocix
    Rider
    • 2010
    • 479
    • Octavia I combi (1U5)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Prosiłbym Was o pomoc w wyjaśnieniu sprawy.

Dostałem ostatnio takie pismo:

specyfikacja zadłużenia:
    Nr polisy: 00000000001
    Typ ubezpieczenia: Polisa ubezp. OBOW - nr raty 1
    przedmiot ubezpieczenia : WA12345 SOS Lamborghini Countach
    Data wymagalności składki: 2004-07-06
    Kapitał : 1000,00 zł
    Odsetki: 1000,00zł
    Koszty: 0,00 zł

RAZEM DO ZAPŁATY: 2000,00 zł
    (oczywiście dane i kwoty są fikcyjne, zgadzają się tylko daty)

"Problem" polega tylko na tym, że dnia 02.07.2004 roku samochód został sprzedany czyli na 4 dni przed datą wymagalności składki... Tym bardziej, że od tamtej sprawy minęło prawie 8 lat, czy to nie przedawnia się po 3?

To jest moja sprawa, czy nowego kupującego?

Najlepsze jest to, że dostałem ten list zwykłym do skrzynki a nie poleconym za potwierdzeniem odbioru.
    Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Nie wiem jak bylo wtedy z przechodzeniem i koniecznoscia wypowiedzenia umowy.

Przyszlo listem zwyklym czy poleconym, jak pierwszym to olej to, jak poleconym to szukaj umowy sprzedazy auta, ew wydzial komunikacji powinien wydac zaswiadczenie ze taki i taki pojazd zostal sprzedany tego dnia i wyrejestrowany innego dnia
      Spritmonitor.de

Komentarz

• kamel1980
        Rider
        • 2009
        • 304

klekocix nie ważne jakim listem to przyszło..
        Na Twoim miejscu od razu bym to wyjaśnił, bo potem możesz mieć więcej załatwiania i odkręcania.
        Ubezpieczyciel może sprzedać dług do firmy windykacyjnej, a Ty możesz się któregoś dnia zdziwić.
        Tak więc jak masz czyste sumienie to przedłóż ubezpieczycielowi umowę sprzedaży, a jeszcze lepiej zaświadczenie z WK o zbyciu pojazdu i poproś ubezpieczyciela o potwierdzenie wyjaśnienia sprawy i jakieś pisemko o niezaleganiu.

Komentarz

• klekocix
          Rider
          • 2010
          • 479
          • Octavia I combi (1U5)
          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Maicroft
          Nie wiem jak bylo wtedy z przechodzeniem i koniecznoscia wypowiedzenia umowy.

Przyszlo listem zwyklym czy poleconym, jak pierwszym to olej to, jak poleconym to szukaj umowy sprzedazy auta, ew wydzial komunikacji powinien wydac zaswiadczenie ze taki i taki pojazd zostal sprzedany tego dnia i wyrejestrowany innego dnia
          Przyszło najzwyklejszym listem do skrzynki.
          Mam umowę kupna-sprzedaży na to auto z dnia 02.07.2004 roku a składka była płatna do 06.07.2004 więc mnie nie oszukają, że było inaczej. Czy to już nie powinno być przedawnione?

Komentarz

• delanopl
            Elegance
            • 2009
            • 831

klekocix, to cwaniactwo, ale zgodne z prawem ubezpieczyciela, zanieś do tej firmy umowę kupna sprzedaży, kontynuacja tudzież wypowiedzenie to sprawa nowego właściciela, po mojemu mogą Cię cmoknąć w pompe :wink:

[ Dodano: Pią 20 Kwi, 12 22:23 ]
            kupujący przejmuje prawa i obowiązki wynikające z ubezpieczenia OC :!:

Komentarz

• TomekRs
              RS
              • 2011
              • 1670

art. 819 paragraf 1 Kodeksu Cywilnego mówi, że roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się po upływie 3 lat. Tylko w terminie do trzech lat wierzyciel może skutecznie dochodzić danego świadczenia (głównie chodzi tu o skierowanie sprawy do sądu i ewentualnej egzekucji komorniczej).

Komentarz

• klekocix
                Rider
                • 2010
                • 479
                • Octavia I combi (1U5)
                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez octaviars1
                art. 819 paragraf 1 Kodeksu Cywilnego mówi, że roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się po upływie 3 lat. Tylko w terminie do trzech lat wierzyciel może skutecznie dochodzić danego świadczenia (głównie chodzi tu o skierowanie sprawy do sądu i ewentualnej egzekucji komorniczej).

... czyli mogę list do kosza wyrzucić i się nie stresować?

Komentarz

• r2r
                  RS
                  • 2008
                  • 4721
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

klekocix, ostatnio coraz bardziej modne robi się wysyłanie do ludzi jakichś dziwnych listów ze śmiesznymi roszczeniami. Znajomy ostatnio otwierał działalność gospodarczą i dostał niewiadomo skąd, zwykły list do skrzynki, a w nim...gotowy, wypełniony blankiet do zapłaty około ponad 100zł za wpis do krajowego rejestru podmiotów gospodarczych czy coś podobnego :shock:

Prawie że na zwykłej kartce, bez żadnego stempla urzędowego, żadnych danych na temat skąd to przyszło, żadnego www, nic....WTF? :shock:
                  Artur

Komentarz

• Pavvlik
                    Drive
                    • 2009
                    • 76

klekocix, takie pisma, jeżeli firma jest poważna, wysyła się listem poleconym i to za poświadczeniem odbioru. Tak jak napisał octaviars1, mają na to 3 lata aby dochodzić należności z tytułu ubezpieczenia. Mój kolega miał podobną sprawę, tylko że go męczyli i wydzwaniali telefonami, w końcu zapłacił (chodziło o 30 zł), ale tylko dlatego żeby mu dali spokój - jest to sposób na bardzo łatwy pieniądz, bo firmy windykacyjne skupują za bezcen takie zobowiązania, które są przedawnione i dochodzenie spełnienia takiego świadczenia nie jest przestępstwem.
                    Wniosek: nie musisz płacić, ale skoro zapłacisz to już nie będziesz mógł żądać zwrotu pieniędzy.

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Tak, ale to bylo w 2004 roku a wtedy byly inne przepisy niz dzis, oraz inne niz jeszcze pol roku temu. To w kwestii przechodzenia umowy.

Generalnie auto sprzedane przed koncem umowy, wiec nowa nie mogla sie rozpoczac, bo nie byles juz wlascicielem, inny numer etc.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

klekocix, przedstaw im umowe kupna sprzedaży i powiedz im na odchodne żeby się w dupe pocałowali po 8 latach :wink: P.S. powinienes wyrejestrować auto w urzędzie i chyba poinformować ubezpieczyciela?
                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• TomekRs
                          RS
                          • 2011
                          • 1670

r2r, nowy numer o ktorym bylo w telewizji. Naciagaja ludzi, konta zalozone na bezdomnych itd.
                          Maicroft całkiem mozliwe, nie spojrzalem na date wejscia w zycie i obowiazywania tego przepisu. Przyznaje sie rowniez do bledu z ta octavia I i wlacznikiem swiatel. Miales racje.

Komentarz

• Pavvlik
                            Drive
                            • 2009
                            • 76

Zamieszczone przez Maicroft
                            Tak, ale to bylo w 2004 roku a wtedy byly inne przepisy niz dzis, oraz inne niz jeszcze pol roku temu.
                            Maicroft, art 819 kodeksu cywilnego w tym czasie przewidywał również okres przedawnienia 3 letni.

Komentarz

• BANDIT
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 164

Witam
                              Tak jak koledzy wcześniej już pisali skseruj umowe kupna - sprzedaży samochodu z 2004 roku, + odnieś się w pismie do tego kto Ci to wysłał że załaczasz kopie umowy sprzedazy i nie mają podstaw do wysuwania jakichkowliek roszczeń przeciwko Tobie. Dodatkowo możesz się powołać własnie na KC i wskazac im na przedawneinei tego ewentualnego roszczenia po upływie 3 lat a więc w 2007 roku.

Wszystko wyślij poleconym za zwrotnym poświadczeniem odbioru będzie to ksoztowac kolo 5-6 zeta ale warto mieć to na piśmie.

pozdr
                              pozdr
                              Krzysztof
                              4OO - SKODA OCTAVIA II 1,9 TDI Ambiente (2004)

Komentarz

Pracuję...