specyfikacja zadłużenia:
Nr polisy: 00000000001
Typ ubezpieczenia: Polisa ubezp. OBOW - nr raty 1
przedmiot ubezpieczenia : WA12345 SOS Lamborghini Countach
Data wymagalności składki: 2004-07-06
Kapitał : 1000,00 zł
Odsetki: 1000,00zł
Koszty: 0,00 zł
RAZEM DO ZAPŁATY: 2000,00 zł
(oczywiście dane i kwoty są fikcyjne, zgadzają się tylko daty)
"Problem" polega tylko na tym, że dnia 02.07.2004 roku samochód został sprzedany czyli na 4 dni przed datą wymagalności składki... Tym bardziej, że od tamtej sprawy minęło prawie 8 lat, czy to nie przedawnia się po 3?
To jest moja sprawa, czy nowego kupującego?
Najlepsze jest to, że dostałem ten list zwykłym do skrzynki a nie poleconym za potwierdzeniem odbioru.
Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
Nie wiem jak bylo wtedy z przechodzeniem i koniecznoscia wypowiedzenia umowy.
Przyszlo listem zwyklym czy poleconym, jak pierwszym to olej to, jak poleconym to szukaj umowy sprzedazy auta, ew wydzial komunikacji powinien wydac zaswiadczenie ze taki i taki pojazd zostal sprzedany tego dnia i wyrejestrowany innego dnia
klekocix nie ważne jakim listem to przyszło..
Na Twoim miejscu od razu bym to wyjaśnił, bo potem możesz mieć więcej załatwiania i odkręcania.
Ubezpieczyciel może sprzedać dług do firmy windykacyjnej, a Ty możesz się któregoś dnia zdziwić.
Tak więc jak masz czyste sumienie to przedłóż ubezpieczycielowi umowę sprzedaży, a jeszcze lepiej zaświadczenie z WK o zbyciu pojazdu i poproś ubezpieczyciela o potwierdzenie wyjaśnienia sprawy i jakieś pisemko o niezaleganiu.
Nie wiem jak bylo wtedy z przechodzeniem i koniecznoscia wypowiedzenia umowy.
Przyszlo listem zwyklym czy poleconym, jak pierwszym to olej to, jak poleconym to szukaj umowy sprzedazy auta, ew wydzial komunikacji powinien wydac zaswiadczenie ze taki i taki pojazd zostal sprzedany tego dnia i wyrejestrowany innego dnia
Przyszło najzwyklejszym listem do skrzynki.
Mam umowę kupna-sprzedaży na to auto z dnia 02.07.2004 roku a składka była płatna do 06.07.2004 więc mnie nie oszukają, że było inaczej. Czy to już nie powinno być przedawnione?
klekocix, to cwaniactwo, ale zgodne z prawem ubezpieczyciela, zanieś do tej firmy umowę kupna sprzedaży, kontynuacja tudzież wypowiedzenie to sprawa nowego właściciela, po mojemu mogą Cię cmoknąć w pompe :wink:
[ Dodano: Pią 20 Kwi, 12 22:23 ]
kupujący przejmuje prawa i obowiązki wynikające z ubezpieczenia OC :!:
art. 819 paragraf 1 Kodeksu Cywilnego mówi, że roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się po upływie 3 lat. Tylko w terminie do trzech lat wierzyciel może skutecznie dochodzić danego świadczenia (głównie chodzi tu o skierowanie sprawy do sądu i ewentualnej egzekucji komorniczej).
art. 819 paragraf 1 Kodeksu Cywilnego mówi, że roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się po upływie 3 lat. Tylko w terminie do trzech lat wierzyciel może skutecznie dochodzić danego świadczenia (głównie chodzi tu o skierowanie sprawy do sądu i ewentualnej egzekucji komorniczej).
... czyli mogę list do kosza wyrzucić i się nie stresować?
klekocix, ostatnio coraz bardziej modne robi się wysyłanie do ludzi jakichś dziwnych listów ze śmiesznymi roszczeniami. Znajomy ostatnio otwierał działalność gospodarczą i dostał niewiadomo skąd, zwykły list do skrzynki, a w nim...gotowy, wypełniony blankiet do zapłaty około ponad 100zł za wpis do krajowego rejestru podmiotów gospodarczych czy coś podobnego :shock:
Prawie że na zwykłej kartce, bez żadnego stempla urzędowego, żadnych danych na temat skąd to przyszło, żadnego www, nic....WTF? :shock:
klekocix, takie pisma, jeżeli firma jest poważna, wysyła się listem poleconym i to za poświadczeniem odbioru. Tak jak napisał octaviars1, mają na to 3 lata aby dochodzić należności z tytułu ubezpieczenia. Mój kolega miał podobną sprawę, tylko że go męczyli i wydzwaniali telefonami, w końcu zapłacił (chodziło o 30 zł), ale tylko dlatego żeby mu dali spokój - jest to sposób na bardzo łatwy pieniądz, bo firmy windykacyjne skupują za bezcen takie zobowiązania, które są przedawnione i dochodzenie spełnienia takiego świadczenia nie jest przestępstwem.
Wniosek: nie musisz płacić, ale skoro zapłacisz to już nie będziesz mógł żądać zwrotu pieniędzy.
klekocix, przedstaw im umowe kupna sprzedaży i powiedz im na odchodne żeby się w dupe pocałowali po 8 latach :wink: P.S. powinienes wyrejestrować auto w urzędzie i chyba poinformować ubezpieczyciela?
r2r, nowy numer o ktorym bylo w telewizji. Naciagaja ludzi, konta zalozone na bezdomnych itd. Maicroft całkiem mozliwe, nie spojrzalem na date wejscia w zycie i obowiazywania tego przepisu. Przyznaje sie rowniez do bledu z ta octavia I i wlacznikiem swiatel. Miales racje.
Witam
Tak jak koledzy wcześniej już pisali skseruj umowe kupna - sprzedaży samochodu z 2004 roku, + odnieś się w pismie do tego kto Ci to wysłał że załaczasz kopie umowy sprzedazy i nie mają podstaw do wysuwania jakichkowliek roszczeń przeciwko Tobie. Dodatkowo możesz się powołać własnie na KC i wskazac im na przedawneinei tego ewentualnego roszczenia po upływie 3 lat a więc w 2007 roku.
Wszystko wyślij poleconym za zwrotnym poświadczeniem odbioru będzie to ksoztowac kolo 5-6 zeta ale warto mieć to na piśmie.
pozdr
pozdr
Krzysztof
4OO - SKODA OCTAVIA II 1,9 TDI Ambiente (2004)
Komentarz